Πέθανε ο πρωτοπόρος του κρασιού, Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος

0
19

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών και έπειτα από μακροχρόνια προβλήματα υγείας, ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, ο πρώτος Έλληνας που εμφιάλωσε το τσίπουρο και μας δίδαξε πώς να διαλέγουμε εκλεκτά αποστάγματα.

Ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος γεννήθηκε το 1940 στη Δράμα και ήταν γόνος Μικρασιατών προσφύγων. Ήταν παντρεμένος με την Αγγελική Στεφανή, με την οποία απέκτησαν ένα γιο, τον Χρήστο. Το 1971 σε ιδιόκτητη έκταση εγκατέστησε τον πρώτο δοκιμαστικό αμπελώνα στην Όσσα, στην περιοχή του Λαγκαδά, στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου σε υψόμετρο 620 μέτρων και σε απόσταση μόλις 32 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη.

Το 1984 εμφάνισε για πρώτη φορά Rose κρασί από την ποικιλία Ξινόμαυρο, που κατέκτησε επαίνους και βραβεία και αναγνωρίστηκε ως τοπικός οίνος. Το 1988 ο Μπαμπατζιμόπουλος παρουσίασε το «Τσίπουρο Μακεδονίας», το πρώτο εμφιαλωμένο τσίπουρο στη χώρα, ενώ το 2000 έκανε επισκέψιμο το οινοποιείο στην Όσσα.

Ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας «Μπαμπατζίμ», η πορεία της οποίας άρχισε με τον παππού του, τον Σταύρο Μπαμπατζιμόπουλο, το 1875 στην Κωνσταντινούπολη και με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 έφτασε στη Χρυσούπολη Καβάλας. 

Όντας υπέρμαχος των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, δημιούργησε ένα υπαίθριο μουσείο οινολογίας και οινοποιίας στο κτήμα του το «Domaine Μπαμπατζιμόπουλος», ενώ υπήρξε από τους πρώτους οινοποιούς που προώθησαν την ανάπτυξη του οινοτουρισμού.

Όπως αναφέρει η ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», ο οινοποιός-αποσταγματοποιός Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος ήταν μία εμβληματική προσωπικότητα που εργάστηκε αδιάκοπα, έως το τέλος, για το επώνυμο ποιοτικό ελληνικό κρασί, το τσίπουρο και το ούζο.

Ήταν ιδρυτικό και ιδιαίτερα δραστήριο μέλος της ένωσης οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», της οποίας υπήρξε πρώτος πρόεδρος. Μάλιστα στη θητεία του, για πρώτη φορά τότε στην Ελλάδα, ακούστηκαν επίσημα ο όρος και η έννοια των «Δρόμων του Κρασιού» και του «οινοτουρισμού», τα οποία ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος υπηρέτησε με όραμα και αφοσίωση, αφήνοντας πολύτιμη κληρονομιά.