Μέτιος: Αγροδιατροφική Σύμπραξη στην Αν. Μακεδονία και Θράκη

0
20

Τη συγκρότηση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, με σκοπό να καταγράψει, να ομαδοποιήσει και να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα σε νέες αγορές του εξωτερικού, σχεδιάζει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αυτό ανέφερε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα voria.gr, επισημαίνοντας πως «διαθέτουμε σημαντικά ποσά για μελέτες και έργα, όπως φράγματα, αρδευτικά δίκτυα, γεωτρήσεις, ταμιευτήρες, αναδασμοί και παρεμβάσεις για την στήριξη της κτηνοτροφίας, ενώ υλοποιούμε και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ολόκληρο το απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Μέτιου για τον αγροδιατροφικό τομέα στην Αν. Μακεδονία-Θράκη, έχει ως εξής:

Στην Περιφέρειά μας ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ένα ισχυρό αναπτυξιακό κεφάλαιο. Οι γεωλογικές και κλιματολογικές συνθήκες έχουν προικίσει την περιοχή μας με μια σημαντική παραγωγική δυνατότητα:

⦁  Η καλλιεργήσιμη έκταση της Περιφέρειάς μας ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια στρέμματα και αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης της Ελλάδας.

⦁ Στην Περιφέρειά μας καλλιεργείται το 69% του ηλιόσπορου, το 34% των επιτραπέζιων αμπελιών και το 18% της πατάτας όλης της χώρας.

⦁ Οι κτηνοτρόφοι μας παράγουν το 15% του βοδινού και το 7,3% του αιγοπρόβειου κρέατος, όπως επίσης το 16,8% του αγελαδινού γάλακτος που παράγεται σε όλη τη χώρα.

Για την στήριξη και την ανάπτυξη αυτού του τόσο σημαντικού τομέα για την περιφερειακή μας οικονομία διαθέτουμε σημαντικά ποσά για μελέτες και έργα, όπως φράγματα, αρδευτικά δίκτυα, γεωτρήσεις, ταμιευτήρες, αναδασμοί και παρεμβάσεις για την στήριξη της κτηνοτροφίας, ενώ υλοποιούμε και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη παράγουμε μοναδικά και ποιοτικά προϊόντα, πιστά στις τοπικές μας παραδόσεις και σε ποσότητα ικανή να καλύπτει τις δικές μας ανάγκες αλλά και τη ζήτηση από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό:

⦁    Τα κρασιά της Δράμας και του Παγγαίου.

⦁    Το κρασί και το ελαιόλαδο της Μαρώνειας.

⦁    Το τσίπουρο και το ούζο.

⦁    Το μέλι της Θάσου.

⦁    Τις ελιές της Μάκρης και της Σαμοθράκης.

⦁    Τον καφέ, το στραγάλι και το σουτζούκ λουκούμ της Κομοτηνής.

⦁    Τα λουκάνικα και τον καβουρμά του Έβρου.

⦁    Τα σιροπιαστά και τα γλυκά του κουταλιού.

⦁    Την καριόκα της Ξάνθης.

⦁    Τους κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης.

⦁    Τον τραχανά και τα ιφκάδια.

⦁    Τα αλίπαστα της Καβάλας και της Ροδόπης.

Για την προώθηση των προϊόντων αυτών η Περιφέρεια διοργανώνει και συμμετέχει κάθε χρόνο σε Εκθέσεις και δράσεις στην Περιφέρεια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που συγκεντρώνουν παραγωγούς, μεταποιητές, πωλητές από το χώρο της εστίασης και του τουρισμού αλλά και καταναλωτές.

Τέτοιες εμβληματικές Εκθέσεις είναι η Έκθεση Προώθησης Τοπικών Προϊόντων του Διατροφικού Τομέα «Synergia», η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Περιφέρειάς μας, και η «Δραμοινογνωσία» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Δράμα και έχει θέμα το τοπικό κρασί.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι φέτος στην Κομοτηνή, στην «25η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» θέσαμε τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα στο επίκεντρο της Έκθεσης.

Την ίδια ώρα, ετοιμάζουμε τη συγκρότηση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που θα έχει σκοπό να καταγράψει, να ομαδοποιήσει και να προωθήσει τα τοπικά μας προϊόντα σε νέες αγορές του εξωτερικού.