Η βασική ενίσχυση και το εμπόριο της προσδοκίας

0
132

Παναγιώτης Νεστορίδης Αυτό είναι ένα άρθρο που αφορά την ανελλαστική γραφειοκρατείαΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ

κάποτε στον αγροτικό χώρο μεσουρανούσαν οι κομματάρχες, μετά ήρθαν οι πονηροί πολιτευτές και ακολούθησαν οι αγροτοπατέρες. Είχαν τις κατάλληλες… πληροφορίες, είχαν τον τρόπο ή το κατάλληλο «κονέ» για κάθε νόσο, σε μια Ελλάδα που βούλιαζε. Ήταν το σύστημα που τελικά χρεοκόπησε τη χώρα και, φυσικά, χρεοκόπησε μαζί με τη χώρα. Κι ύστερα ήρθαν (όχι οι μέλισσες…) τα media να πάρουν θέσεις στα κενά που δημιούργησε η κατάρρευση του συστήματος. Όχι να ασκήσουν τον αναγκαίο δημοσιογραφικό έλεγχο, αλλά για να αναλάβουν την εκπροσώπηση του απογοητευμένου και ταλαιπωρημένου κόσμου της ελληνικής υπαίθρου, να πιέσουν, να κατευθύνουν και -γιατί όχι;- να χειραγωγήσουν τις διαδικασίες και την καθ’ ύλην αρμόδια πολιτική εξουσία.

Η δίψα για την «πρωτιά» δημιούργησε τις τελευταίες ημέρες έναν απίστευτο επικοινωνιακό πανικό όσον αφορά την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης.

ανακατεμένα όλα αυτά με την ακόρεστη δίψα για την «πρωτιά» και τις εντυπώσεις σ’ έναν άγονο ανταγωνισμό, δημιούργησαν τις τελευταίες ημέρες έναν απίστευτο επικοινωνιακό πανικό όσον αφορά την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης σε πάνω από μισό εκατομμύριο αγρότες και κτηνοτρόφους. Πραγματικό σίριαλ, με δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες για πληρωμές από ώρα σε ώρα και από μέρα σε μέρα, όταν το χρονοδιάγραμμα ήταν ξεκάθαρο ευθύς εξαρχής. «Μέσα στον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε εξασφαλίσει αρκετή ρευστότητα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, καταβάλλοντας μέχρι τις 26 Οκτωβρίου τις προκαταβολές από τις επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μέσα στον Δεκέμβριο το υπόλοιπο ποσό», είχε ξεκαθαρίσει από τις 22 Σεπτεμβρίου στον «Αγρότη» ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης.

βεβαίως, η καλλιέργεια και το εμπόριο προσδοκίας στη χώρα μας παραμένει τζάμπα από την αλήστου μνήμης εποχή των κομματαρχών. Η ουσία, όμως, βρίσκεται πολύ μακριά από τον άνευ λόγου και αιτίας αλληλοσπαραγμό. Η πραγματικότητα (στην πραγματική ζωή) είναι ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν εγκαίρως και με τα 700 εκατομμύρια θα ζωηρέψει ο κύκλος της αγροτικής οικονομίας. Θα εξυπηρετηθούν δάνεια, θα πληρωθούν σπόροι, λιπάσματα, φάρμακα, πετρέλαια. Εάν μείνει και κάτι στην τσέπη των παραγωγών, τότε ακόμα καλύτερα!

(Δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ, Σάββατο 20/10/2018)