«Δεν υπάρχει ευνοϊκός άνεμος γι’ αυτόν που δεν ξέρει πού πάει»

0
44

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή συζήτηση επερώτησης βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εφ’ όλης της ύλης για τα αγροτικά θέματα απάντησαν στους βουλευτές της ΔΗΣΥ ο Υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης και η Υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

«Περνάτε από έναν παραμορφωτικό φακό τα πράγματα» είπε ο Υπουργός, ενώ απάντησε σε μία προς μία τις ερωτήσεις τους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμενος στο όραμα και στη στρατηγική του υπουργείου και της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα, ο κ. Αραχωβίτης παρέθεσε το γνωμικό του Μονταίνιου: «Δεν υπάρχει ευνοϊκός άνεμος γι’ αυτόν που δεν ξέρει πού πάει».

Απαντώντας στο κεντρικό ερώτημα της επερώτησης της ΔΗΣΥ, είπε ότι «σας κατέθεσα τη σύνοψη του εθνικού σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα που είναι σε πλήρη μορφή 70 σελίδες. Συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και θα έπρεπε να το έχετε στα χέρια σας».

Στη συνέχεια προχώρησε εξειδικεύοντας τις πολιτικές του Υπουργείου, τα τελευταία 4 χρόνια για: Την προστασία των μικρομεσαίων αγροτών,την Αγροτική Ανάπτυξη, τις επιδοτήσεις, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, την αλιεία,τους ελέγχους στα τρόφιμα, τη στελέχωση του ΥπΑΑΤ, τους συνεταιρισμούς, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, το πρόγραμμα δακοκτονίας, την προώθηση-προβολή των αγροτικών προϊόντων, τους δασικούς χάρτες και τις μειονεκτικές περιοχές.

Μείωση της φορολογίας

Ο Σταύρος Αραχωβίτης επισήμανε πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροδιατροφικού τομέα χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα,εποικοδομητικό διάλογο με επιχειρήματα και καταλόγισε «πολιτικό θράσος» στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι το φορολογικό σύστημα που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «εμφανώς ευνοούσε τα μεγάλα αγροτικά εισοδήματα». Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό, δεδομένου ότι πάνω από το 93% του αγροτικού πληθυσμού δηλώνει εισοδήματα έως 9.000 ευρώ, η μέση αγροτική οικογένεια δεν θα πληρώσει φόρο ή θα πληρώσει ελάχιστο φόρο.

«Η χρήση κλιμακωτής φορολόγησης ευνοεί την πλειονότητα των αγροτών και πλήττει μόνο τα μεγάλα αγροτικά εισοδήματα, ήτοι το 3 με 4% αυτών»,ανέφερε. Και επισήμανε πως εάν εφαρμοζόταν ο τρόπος φορολόγησης που θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στα εισοδήματα του 2016, «η διαφορά στο συνολικό φόρο ξεπερνά τα 70 εκατ. €, με την επιβάρυνση να αφορά εξ ολοκλήρου τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Ο κ. Αραχωβίτης υπεραμύνθηκε, επίσης, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, λέγοντας ότι η σύνδεση με το εισόδημα οδήγησε το 90% των αγροτών σήμερα να πληρώνει το ελάχιστο ασφάλιστρο.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του κ. Αραχωβίτη εδώ.