Για de minimis, βαμβάκι, κτηνοτροφία συζήτησε ο Σταύρος Αραχωβίτης στον Τύρναβο

0
75

Τον Τύρναβο επισκέφθηκε, την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με το δήμαρχο Τυρνάβου, Παναγιώτη Σαρχώση και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της περιοχής.

Ο κ. Αραχωβίτης προχώρησε σε μια σειρά εξαγγελιών για τον πρωτογενή τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε «θεμέλιο λίθο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Όσον αφορά το τσίπουρο, ο υπουργός δήλωσε ότι η λύση που συζητά με το υπουργείο Οικονομικών για τους διήμερους είναι να τους δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω παραγωγής, από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που τίθεται σε ισχύ από το 2019, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρούν σε εμφιάλωση με ετικέτα που θα αναφέρει το όνομα του παραγωγού, ώστε να μπει μία τάξη στο χύμα και αφορολόγητο τσίπουρο, καθώς υπάρχουν και οι πιέσεις που ασκούνται από πλευράς ποτοποιών που έχουν κάνει προσφυγή στην Ε.Ε. 

Σχετικά με τις de minimis ενισχύσεις, δήλωσε πως για πρώτη φορά ροδακινοπαραγωγοί εντάσσονται σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων, αφού δεν μπορεσαν να αποζημιωθούν μέσω του ΕΛΓΑ. Ανάλογη αποζημίωση de minimis θα δοθεί και στους αχλαδοπαραγωγούς της επαρχίας.

Αναφορικά με το ζήτημα της ανοιχτής τιμής στο βαμβάκι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί χαρακτήρισε το φαινόμενο «απαράδεκτο» και υποστήριξε ότι το υπουργείο προχωρεί σε ρύθμιση για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την οποία «η τιμή θα είναι γνωστή στους παραγωγούς με την παράδοση ή θα είναι προσυμφωνημένη με συμβόλαιο υπογεγραμμένο από την σπορά».

Μιλώντας για τον κλάδο των κτηνοτρόφων ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στον κλάδο «προχωρήσαμε σε κρατική ενίσχυση στην αιγοπροβατοτροφία για να στηρίξουμε συμπληρωματικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων».

Επίσης αναφέρθηκε και στους ελέγχους που αφορούν την αγορά γάλακτος, την νέα (ΚΥΑ), αλλά και τους τελωνειακούς ελέγχους που γίνονται.

Ακόμη πρόσθεσε πως «δεν υφίσταται θέμα να δοθεί πριμ εξόδου των μετακινούμενων κτηνοτρόφων από το επάγγελμα, ούτε έχει γίνει τέτοια συζήτηση στην Κομισιόν, ούτε θα το υποστηρίξει η χώρα μας, διότι αυτό θα σημάνει την ταφόπλακα για το εθνικό μας προϊόν τη φέτα». 

Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε ότι από το ΥΠΑΑΤ έχει κατατεθεί στην Ε.Ε. επιστημονικά τεκμηριωμένος φάκελος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων που υπέστησαν φέτος ζημιές και ζητείται η έγκριση προγραμμάτων αποζημίωσης γι’ αυτές τις καλλιέργειες.

Τέλος, υπογράμμισε ότι με τις αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ γίνεται αναμόρφωση του κανονισμού προσαρμοσμένος στις νέες καλλιέργειες, τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα και την κλιματική αλλαγή, ώστε «να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος κανονισμός ασφάλισης και ένας, αλληλέγγυος δημόσιος και ανταποδοτικός οργανισμός».