Γεωργικοί Σύμβουλοι: Μια αραχνιασμένη καρικατούρα στα συρτάρια του υπουργείου

0
77

Γράφει ο ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗΣ

Γενικός Γραμματέας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

οταν δημιουργείτο το νέο πρόγραμμα του ΠΑΑ 2014-2020 το είχαν ονομάσει σαν ένα μέτρο λόγχη το οποίο θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην προγραμματική περίοδο. Όλοι τότε ανέμεναν οι Γεωργικοί Σύμβουλοι να είναι ένα από τα πρώτα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που θα εκκινούσε. Δυστυχώς, φτάνουμε στα τέλη του 2018 και ακόμα το πρόγραμμα βρίσκεται ανενεργό και οι ενέργειες που γίνονται δείχνουν ότι θα καθυστερήσει πάρα πολύ η ενεργοποίησή του.

Η χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια στερείται μιας οργανωμένης δομής γεωργικών συμβουλών, αφαιρώντας έτσι από τον Έλληνα αγρότη ένα σημαντικό εργαλείο για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό. Η ενσωμάτωση της επιστημονικής γνώσης αποτελεί ζητούμενο για τον αγροτικό τομέα. Όλες οι απόψεις ταυτίζονται στο γεγονός ότι η ενσωμάτωση είναι σε πολύ μικρό βαθμό και αυτό αποτελεί αχίλλειο φτέρνα μας.

το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και χαρακτηρίστηκε όχι αδίκως σαν ένα από τα βασικότερα εργαλεία του τότε νέου ΠΑΑ, γιατί είχε ως βασικό στόχο να επαναφέρει τον Γεωπόνο αλλά και άλλους επιστημονικούς κλάδους στο πεδίο, δηλαδή στο χωράφι, δίνοντάς τους ενεργό ρόλο στην παραγωγική διαδικασία. Προβλήματα, όπως το κόστος παραγωγής που κατά κοινή ομολογία είναι υψηλό με αποτέλεσμα να μην είναι ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα, η μικρή στρεμματική απόδοση, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων, ταλανίζουν την ελληνική γεωργία.

Από τη μια πλευρά ακούμε την πολιτική ηγεσία να λέει ότι σχεδιάζει τρόπους να τα επιλύσει, με αποτελέσματα μη ικανοποιητικά μέχρι σήμερα. Και από την άλλη δεν ενεργοποιεί το μέτρο των γεωργικών συμβούλων, μέσω του οποίου θα εισαχθεί η «επιστημονική γνώση» σε πρακτικό επίπεδο στην παραγωγή αμβλύνοντας σημαντικά, εάν όχι επιλύοντας, όλα αυτά τα προβλήματα.

πλησιάζουμε στο τέλος της ΚΑΠ 2014-2020 και έχουν αρχίσει ήδη οι συζητήσεις για τη νέα ΚΑΠ. Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι η δομή της ΚΑΠ αλλάζει ριζικά από αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Μιλάμε για μια νέα ΚΑΠ, η οποία θα συνδέει τις χρηματοδοτήσεις άμεσων και έμμεσων ενισχύσεων με μετρήσιμους στόχους. Στόχους που αν δεν καταφέρει το κράτος μέλος να επιτύχει, θα έχει και ανάλογες ποινές που θα σημαίνουν πολλές φορές και μείωση χρηματικών κονδυλίων.

Σε αυτό το νέο σχεδιασμό της ΚΑΠ, οι Γεωργικές Συμβουλές δεν θα είναι απλά ένα μέτρο του προγράμματος αλλά η ραχοκοκαλιά όλου του προγράμματος. Χωρίς να υπάρχει ένα ορθά οργανωμένο σύστημα Γεωργικών Συμβουλών το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει πολυεπίπεδα και να έχει αξιολόγηση όλων των υπηρεσιών του, ώστε να επέρχεται και η βελτίωσή του, μοιάζει με ουτοπία να ακούμε από τους αρμόδιους ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε πάνω από τον πήχη.

εχουμε αργήσει πάρα πολύ, αλλά αν πραγματικά θέλουμε να λέμε ότι οραματιζόμαστε την ελληνική γεωργία να έχει σημαντικό ρόλο σε μια παγκόσμια διάσταση με ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα, είναι μονόδρομος η άμεση ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου χωρίς εκπτώσεις στην εφαρμογή του και με ουσιαστική αξιολόγηση της λειτουργίας του ώστε να επέλθει σε μικρό χρονικό διάστημα η βελτίωση των όποιων λαθών γίνουν στην αρχή.

Δεν μας αξίζει να είμαστε ουραγοί των εξελίξεων, ας το αντιληφθούν όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις και ας προχωρήσουν με τόλμη στα επόμενα βήματα. Έχουμε όλα τα εχέγγυα ως χώρα να γίνουμε πρωταγωνιστές και τα ελληνικά προϊόντα να λάβουν πραγματικά τη θέση που τους αξίζει.