Βοσκότοποι, δακοκτονία και δασικοί χάρτες τα θέματα συζήτησης Αραχωβίτη με Περιφερειάρχες

0
19

Σε τέσσερις άξονες κινήθηκε η συζήτηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης κατά τη συνάντηση του με εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στα γραφεία του υπουργείου.

Αναλυτικότερα, συζητήθηκε το θέμα διαχείρισης των νεκρών ζώων, οι βοσκότοποι, η δακοκτονία καθώς και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές περιφέρειες από τη χάραξη των νέων δασικών χαρτών.

Για μια χρήσιμη συζήτηση έκανε λόγο ο κ. Αραχωβίτης τονίζοντας ότι το πρόγραμμα διαχείρισης των νεκρών ζώων «μου τέθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες από τον αρμόδιο επίτροπο κ. Βιτένις Αντρουκάιτις, για το πώς διαχειρίζεται η χώρα μας τα νεκρά ζώα» και συμπλήρωσε πως «με μεγάλη χαρά συμφωνήσαμε με τους Περιφερειάρχες να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα. Πολύ σύντομα θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα μπορούμε να το παρουσιάσουμε στις Βρυξέλλες έτσι ώστε ούτε η χώρα ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν πρόβλημα». Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός, ανέφερε μιλώντας για το θέμα «Πρέπει να συμμορφωθεί η χώρα για να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον και πρόστιμα».

Υπενθυμίζουμε πως το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με τις περιφέρειες προχωρά στο σχεδιασμό προγράμματος διαχείρισης νεκρών ζώων σε περιφερειακό επίπεδο για την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αττικής, Πελοποννήσου και, οι οποίες έχουν συντάξει για έγκριση τεχνικό δελτίο με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης για επιτάχυνση των διαδικασιών για τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων «έτσι ώστε να προχωρήσουμε στις πρώτες συμβάσεις και προκηρύξεις διαχειριστικών σχεδίων για τη χώρα» όπως υπογράμμισε. Ο κ. Αγοραστός σημείωσε «βάλαμε και εδώ έναν οδικό χάρτη, τη διαδικασία της διακήρυξης, τη διαδικασία του τελικού αποτελέσματος και τη διαδικασία της χρηματοδότησης ούτως ώστε να υπογράψουμε μια προγραμματική σύμβαση σε 2 εβδομάδες με το υπουργείο για να μπορέσουμε να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα και να αρχίσει η διαδικασία για να είμαστε έτοιμοι και να πάμε σε μια κανονικότητα».

Δακοκτονία

Επίσης, παρουσιάστηκε στους Περιφερειάρχες το σχέδιο του υπουργείου για την καταπολέμηση της δακοκτονίας προκειμένου από τη νέα χρονιά το πρόγραμμα να ξεκινήσει έγκαιρα για να αντιμετωπιστεί. «Για τις επιπτώσεις των ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων, έχουμε καταθέσει από τον Σεπτέμβριο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αποζημιώσεις μέσω του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων», δήλωσε ο υπουργός.

Επιδοτήσεις και δασικοί χάρτες

Μιλώντας για τις επιδοτήσεις ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε «όπου υπήρχαν εκκρεμότητες τις είδαμε με την προκαταβολή, με την πρώτη πληρωμή» και συμπλήρωσε «αυτά τα αντιμετωπίζουμε τώρα και, σε αγαστή συνεργασία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις Περιφέρειες και το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έχουμε τις βέλτιστες λύσεις, έτσι ώστε να έχουμε πληρωμή όλων των παραγωγών. Οι παραγωγοί, οι υπηρεσίες των περιφερειών και των υπουργείων συνεργάζονται, για να έχουμε πληρωμές όσο το δυνατόν συντομότερο για όλους».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζήτησε να βρεθεί μια λύση για το θέμα των επιδοτήσεων στους αγρότες, έτσι ώστε να μη μείνει κανείς απλήρωτος «καθώς σε κάποιες Περιφέρειες υπάρχει μεγάλος όγκος διαχείρισης των δασικών χαρτών και της επιβεβαίωσης των αγροτεμαχίων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Νίκος Αντώνογλου, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης.