Αύξηση πιστώσεων για τη Βιολογική, ζητούν τα ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας & Θράκης

0
37

Την έντονη διαμαρτυρία των Παραρτημάτων Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προκαλεί η μικρή κατανομή που προβλέπει το πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας για τη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Σε κοινή τους επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι πρόεδροι των δύο φορέων, Τριαντάφυλλος Παπαδάκης και Ζαφείρης Μυστακίδης, επισημαίνουν ότι στην Ανατολική Μακεδονίακαι Θράκη κατανέμεται μόλις το 4,9% των διαθέσιμων πιστώσεων της πρόσκλησης,ενώ «στην περιφέρειά μας η χρησιμοποιούμενη έκταση, αφαιρουμένων των άγονων βοσκοτόπων με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί το 11,3% των αντίστοιχων εκτάσεων της χώρας». Και ζητούν την «άρση των αδικιών που προκύπτουν».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Στα πλαίσια εφαρμογής της ανωτέρω σχετικής Πρόσκλησης για την Βιολογική γεωργία έχουν προκύψει πολλά θέματα αδικιών που αφορούν στο σύνολο της Περιφέρειας όπου δραστηριοποιούμαστε.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΓΕΩΤΕΕ πάντα ήταν αντίθετο στην Περιφερειακή κατανομή και σας το έχει εκφράσει επανειλημμένως και με κάθε τρόπο, όπως επίσης ποτέ και σε καμία επιτροπή του ΠΑΑ 2014-2020 δεν αναφέρθηκε η πρόθεσή σας για περιφερειακή κατανομή στο συγκεκριμένο Μέτρο, αλλά ούτε και η επιλογή των καλλιεργειών που θα ενταχθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη πρόσκληση δεν υπήρχε περιφερειακή κατανομή και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα να υπάρχει στην παρούσα.

Το ποσό των 5.9 εκ. ευρώ που έχει κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αντιστοιχεί στο 4,9% των διαθέσιμων πιστώσεων της πρόσκλησης, συνολικού ύψους 120 εκ. ευρώ και είναι απολύτως δυσανάλογο με τις ανάγκες και τις αξιοποιούμενες γεωργικές εκτάσεις  της περιοχής μας, αναλογικά και σε σχέση με άλλες περιφέρειες.

Στην περιφέρειά μας η χρησιμοποιούμενη έκταση, αφαιρουμένων των άγονων βοσκοτόπων με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί το 11,3% των αντίστοιχων εκτάσεων της χώρας. Όμως κατανέμονται με βάση την πρόσκληση μόνο το 4,9% των διαθέσιμων πιστώσεων, ενώ σε άλλες περιφέρειες με μικρότερες εκτάσει ςκατανέμονται δυσανάλογα πολύ μεγαλύτερα ποσά, γεγονός που θεωρούμε απαράδεκτο. 

Πουθενά στην πρόσκληση δεν μνημονεύονται και για αυτόν τον λόγο μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς και με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή ανά περιφέρεια.

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει στην πρόσκληση, είναι η επιλογή των καλλιεργειών αφού εξαιρούνται καλλιέργειες όπως η Ρόδια, τα Μηλοειδή, τα Πυρηνόκαρπα, η Ακτινιδιά, ο Ηλίανθος, τα Αρωματικά-Φαρμακευτικά, το Βαμβάκι και ο Καπνός οι οποίες αναπτύσσονται ραγδαία στην Περιφέρειά μας με πολύ καλά αποτελέσματα και για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για βιολογικές μεθόδους παραγωγής. Παράλληλα αυτές οι καλλιέργειες αποτελούν βασική προτεραιότητα για την περιφέρεια μας στον σχεδιασμό της για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών που όλοι ευαγγελιζόμαστε.Αλήθεια αναρωτιόμαστε πώς θα το πετύχουμε αυτό όταν δεν δίνουμε κανένα κίνητρο σε αυτούς τους παραγωγούς;

Κύριε Υπουργέ, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, παρακαλώ να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για άρση των αδικιών που προκύπτουν με την συγκεκριμένη πρόσκληση και είμαστε στη διάθεσή σας ώστε να συνδράμουμε από κοινού».