Απλοποίηση και ευελιξία στην εφαρμογή της ΚΑΠ ζήτησε ο Σ. Αραχωβίτης

0
15

Ο σχεδιασμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι διεθνείς συμφωνίες για την προστασία αγροδιατροφικών προϊόντων και ο στρατηγικός ρόλος που αναλαμβάνει η χώρας μας στον τομέα της ψηφιακής γεωργίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχαν σήμερα στο ΥΠΑΑΤ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Phil Hogan.

Κατά την συνάντηση ο κ. Αραχωβίτης τόνισε τη σημασία διατήρησης των κονδυλίων για τη νέα ΚΑΠ τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα. Επεσήμανε επίσης το πόσο σημαντικό είναι για την χώρα το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων, τονίζοντας την διαφορετικότητα στη διάρθρωση της ελληνικής γεωργίας, με τις μικρές και μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις σε σχέση με άλλα Κράτη-Μέλη αλλά και το σημαντικό ρόλο που παίζει η γεωργία για τον κόσμο της υπαίθρου και την ελληνική οικονομία.

Επιπλέον διατύπωσε τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με το νέο μοντέλο εφαρμογής της ΚΑΠ ζητώντας αφενός περεταίρω απλοποίηση για τους γεωργούς και την διοίκηση αφετέρου μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή της.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συμφωνίες τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την χώρα η προστασία των γεωγραφικών μας ενδείξεων ως εργαλείο στήριξης των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων στην διεθνή αγορά και ζήτησε την αποφασιστική συμβολή της Επιτροπής σε όλες τις συμφωνίες που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Επίσης τόνισε τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα προγράμματα προώθησης της ΕΕ για τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα.

Τέλος υπογράμμισε την απόφαση της κυβέρνησης για μια γεωργία σύγχρονη, ποιοτική και πρωτοπόρο όπου η ψηφιακή εποχή θα παίξει αποφασιστικό ρόλο.

Ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Υπουργείο μας. Έχουμε τη χαρά μαζί με τον συνάδερφο, Νίκο Παππά να φιλοξενούμε τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μια ώρα ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με το σχεδιασμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και, με τις διεθνείς συμφωνίες αλλά και για την ψηφιακή γεωργία που η χώρα μας αναλαμβάνει ένα ηγετικό ρόλο στο σχεδιασμό. Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι οι ελληνικές θέσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι πολύ κοντά και στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο όσον αφορά στον προϋπολογισμό όσο και στην εξωτερική σύγκλιση. Επίσης για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ αναλύσαμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες και νομίζω ότι είμαστε στην ίδια πλευρά ώστε η τελική διαμόρφωση των κανονισμών να είναι προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών».